Wat is het meest kostbare bezit dat we vandaag de dag als mens hebben? Is het ons geld, wat steeds minder van onszelf wordt? Is het onze gezondheid, die steeds moeilijker te behouden valt? Of is het onze vrijheid, die we tussen alle crises door weg zien glippen? En zo ja, waar drukken we die dan in uit?

Vorige week kwam de AIVD (Algemene Inlichtingen- en veiligheidsdienst) met een ernstige mededeling naar aanleiding van een onderzoek dat ze hebben uitgevoerd onder verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Directeur-generaal Erik Akerboom heeft er zelfs een beladen persconferentie aan gewijd waarin hij daadkrachtig de camera inkijkt en ons van de grote zorgen van de AIVD op de hoogte stelt. Kennelijk is uit dit uitvoerige dataonderzoek gebleken dat er in Nederland zo’n 100.000 mensen wonen die geloven dat overheden over de hele wereld achter de schermen aangestuurd worden door een kwaadaardige elite. In de mededeling van de AIVD werd ons allemaal op het hart gedrukt hoe extreem gevaarlijk zulke complottheorieën kunnen zijn voor onze “vrijheid en democratie”. Alle talking points van de AIVD kwamen als een cliché van usual suspects voorbij. De notie dat er een kleine groep mensen bestaat die de hele wereld overheerst middels infiltranten in overheden en internationale politieke organisaties is van zo’n uitbundige fantasie dat hij absoluut niet waar kon zijn.

Vreemd, want die beschrijving slaat volgens mij gewoon op het begrip lobbyisme.

Hoe bizar het eigenlijk is dat de AIVD zo uitvoerig aandacht besteed aan iets dat volgens hen absoluut geen hout snijdt, dat mag u zelf invullen.

Voor de vraag: “Waarom doet de AIVD dit?” kan ik maar moeilijk interesse opwerpen. We kunnen eindeloos speculeren over of de AIVD dit heeft gedaan om mensen die in deze wereld beheersende elite geloven uit de tent te lokken. Of misschien is het een schijnbeweging om mensen die de laatste paar jaren van gekkigheid aan de realiteit en transparantie van hun overheid zijn gaan twijfelen, weer terug hun onkritische holletje in te duwen. Het is eigenlijk om het even.

Hoe heeft dit onderzoek plaatsgevonden, hoe komt de AIVD aan data die deze uitkomst van het onderzoek ondersteunt, en hoe (lang) wordt deze data al verzameld?

Privacy.

Dàt is wat mij betreft het meest kostbare bezit. Iets dat nog écht van jou is. Je hebt straks geen beheer meer over je eigen, fysieke geld. CBDC’s zullen je nieuwe betaal- en rekenmiddel zijn. Je huurt je huis, je auto, wellicht zelfs je kleding. Je mag vliegen, douchen, vlees eten, zolang het netjes binnen je toekomstige Co2-budget past.

Maar banken, het Ministerie van Natuur en Stikstof, de Belastingdienst, zij hebben data nodig om het crikeltje van “You will own nothing, and you will be happy.” werkelijk rond te maken. En zij zullen zich minder snel beperken tot simpele consumentengegevens die je zelf weggeeft wanneer je weer ergens op “akkoord” hebt geklikt voor de aankoop van je nieuwe telefoonhoesje. Zij verzamelen aanzienlijk meer private data, en gebruiken deze in bevolkingsonderzoeken zoals deze van de AIVD. En die onderzoeken kunnen vervolgens natuurlijk gebruikt worden om in te spelen op de bevolking. Waar is draagvlak voor? Waar moet nog een goeie marketingcampagne tegenaan gegooid worden? Dansen met Janssen? Samen krijgen we… onder controle?

Uit verscheidene WOB- en WOO-verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur & Wet Open Overheid) is bijvoorbeeld gebleken dat Nederlandse burgers behoorlijk goed in de gaten gehouden zijn tijdens de Coronaperiode. De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) ging aan de haal met bakken, via social media verzamelde privacygegevens van coronacritici. Alsof ze bomgordelgevaren vormden. Zo werd er gekeken wie er wél en niet regelmatig een gezellig bezoekje bracht aan de teststraten. Wie er wél en niet demonstratief een selfie maakte met een mondkapje op. Wie er wél en niet trots de hashtag #gevaccineerd in zijn/haar bio profileerde. En zo kwamen (in samenzang met de expertise van een team van gedragspsychologen van het RIVM) de vaccinatiecampagnes precies op het goede moment en werden de persconferenties kundig in elkaar gedraaid. Om het maximale uit het Coronabeleid te halen.

Het zou toch zonde zijn om deze manier van werken enkel toe te passen in crisistijd, nietwaar? Deze aanpak kan toch gunstig zijn voor elke nieuwe wet, elke nieuwe regel en ieder stukje beleid dat een beetje stroef door die lastige vrije samenleving loopt?

Allemaal dankzij uw data.

Ik denk dat ik niet alleen sta als ik laat blijken dat ik me hier grote zorgen over maak. In een vrije, transparante en veilige democratie zou het toch niet zo moeten zijn dat ik een WOB-verzoek nodig heb om te leren wat de gemiddelde ambtenaar over mij weet, toch? Ik zou op zijn allerminst gelijk willen oversteken en ook de likes en retweets van de betreffende ambtenaar inzichtelijk hebben.  

Uw privacy, uw data, uw zaken, zijn de uwe. Niet die van een ander en zeker niet die van de overheid. Het is uw eigendom, en dat moet u helaas beschermen tegen wat we in Nederland vandaag schijnbaar “democratie” noemen.

Wat mij betreft valt de benodigde dosis gezond verstand samen te vatten in de wijze woorden van Roemeense Europarlementariër, Cristian Terheş: “Democracy is when the people know everything about their government. Tyranny is when the government knows everything about the people.”

Laten we er alles aan doen om te zorgen dat de tirannie niet verder ons land insluipt.

 

Alles wat wij deden, doen en zullen gaan doen, dat doen we Samen Voor Nederland.

Denzel Olde Kalter