“WHO’s Global Digital Health Certification Network (GDHCN) is an open-source platform, built on robust & transparent standards that establishes the first building block of digital public health infrastructure for developing a wide range of digital products for strengthening pandemic preparedness and to deliver better health for all.” 

Klik hier om naar de website van WHO te gaan.

Vrij vertaald: De Wereldgezondheidsorganisatie is voornemens een datanetwerk te creëren waarmee naar eigen zeggen een uiterst belangrijke stap richting de digitale infrastructuur voor de wereldwijde publieke gezondheid wordt gezet.

Deze binnenkomer wordt vol trots op haar website gedrapeerd, compleet met keurig uitgedachte marketingprincipes. De glimlachende burger op leeftijd die tevreden naar haar tablet staart waar het GDHCN ongetwijfeld in volle transparantie te aanschouwen is. Dit moet iedere wereldburger toch enorm geruststellen. Al uw medische informatie eenvoudig kruisverwijzen met alle mogelijke gezondheidsrisico’s die voor u op dat moment, op die plaats relevant zijn. En dat alles digitaal, bij de hand, gesteund door, en in samenwerking met alle overheden die gelieerd zijn aan de WHO. In de vorm van een “certificaat”, een benaming waarbij we normaal gesproken denken aan een beloning of een titel. Kennelijk hangen er toch teveel negatieve connotaties aan het woord “paspoort”.  

Wellicht betrapt u me op enig sarcasme.

De nieuwe Wet Publieke Gezondheid (WPG) is er in Nederland nét doorheen, en nu stemt de EU volmondig in met een geüpdatete versie van het Coronapaspoort. Inclusief patiëntendossiers, vaccinatiekaarten en verzekeringen komt er voor elke wereldburger een nieuw, compleet, digitaal, medisch certificaat. Een medische digitale identiteit, zou je kunnen zeggen. Het lijkt allemaal wel synchroon te lopen. Nationale wetten die precies op tijd opzij springen en transformeren voor de aankondiging van maatregelen van een internationale, ongekozen overkoepelende entiteit. Ook al heeft u er verder niet veel over te zeggen, is het voor uw eigen bestwil. Sterker nog, het is absoluut essentieel volgens de WHO en haar lidstaten.

In een persconferentie geeft WHO directeur-generaal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus aan dat ze dit nieuwe digitale gezondheidsnetwerk mede te danken hebben aan de Europese Unie en haar ‘succesvolle’ Corona-aanpak, middels het destijds ingevoerde COVID-certificaat.  Volgens hem borduurt het GDHCN van de WHO voort op datzelfde principe. Hij noemt het een “globaal publiek goed” en bedankt de EU voor haar medewerking. “De WHO zal geen inzage hebben in persoonlijke data van wereldburgers, maar zal enkel het globale overzicht houden om internationale gezondheidsinformatie van lidstaten te kunnen verifiëren.” vermelde Tedros. Ook zou dit nieuwe digitale netwerk cruciaal zijn voor internationale humanitaire hulpkwesties, denk bijvoorbeeld aan Oekraïne. Tot slot waarschuwt hij ons alvast even voor de volgende epidemie en/of pandemie.

De ernstige toon, de grote, vierkante bril, de grijze haren en het zware Ethiopische accent maken het plaatje helemaal compleet. De gemiddelde wereldburger weet: Ik kan maar beter dankbaar zijn dat mijn gezondheid in zulke kundige handen is. Als de gemiddelde burger deze persconferentie ooit te zien krijgt tenminste. Dit alles weet ik alleen maar omdat ik het toevallig op Twitter tegen ben gekomen en vanuit daar de website van de WHO bezocht. Geen enkele vorm van Nederlandse media die hier aandacht aan heeft besteed. Terwijl het hier ingrijpende internationale maatregelen betreft die op een bedenkelijke wijze worden voorbereid. De Nederlandse journalistiek laat nogmaals te wensen over.  Maar we moeten ondertussen misschien maar concluderen dat dit een symptoom van media-longcovid is.

Voor de democratie is dit funest. Het hele demos is in dit verhaal het lijdend voorwerp. En onze democratisch gekozen leiders het meewerkend voorwerp. Een vrije, democratische samenleving waarin het volk het laatste woord zou moeten hebben behoeft geen overkoepelend orgaan dat de dagelijkse gang van zaken dirigeert. Of het nu om gezondheid gaat, of om iets anders. Van inwoners van een democratisch land worden we nu wereldburger van een ondemocratische wereld. De WHO dient pas serieus genomen te worden wanneer zij haar leiderschap democratisch laat kiezen, door ons. Maar “ons” is zich nog altijd niet bewust van enig gevaar.

Wederom is het een verhaal dat aan alle kanten stinkt. En dat is alleen te ruiken voor mensen die hun neus en mond niet achter een door de WHO geadviseerd mond- en neusmasker verscholen hebben. Van groot en luid verzet is geen sprake. De afgelopen 3 jaar zijn we als bevolking bewogen om voor onze gezondheid te vertrouwen op adviezen, maatregelen en medicijnen die ons worden voorgehouden door de WHO en haar lange tentakels, de ministers van Volksgezondheid. Democratie werd een onhandige bijzaak. Gezonde leefstijl en gezond verstand werden nog net niet gedemoniseerd. Het wordt bijna zeldzaam om farma-loos door het leven te gaan.

Ik zou eigenlijk willen zeggen dat het Global Digital Health Certificate Network gewoon de volgende stap naar een door de farmaceutische industrie gecontroleerd, wereldwijd winstgevend multinational bedrijf is.

Maar ja, dat zeggen ze niet op het nieuws, complotdenker.

 

Alles wat wij deden, doen en zullen gaan doen, dat doen we Samen Voor Nederland.

 

Denzel Olde Kalter