De afgelopen dagen zijn in een sneltreinvaart voorbij gedonderd. Uit het niets zijn wij Nederlanders opeens verlost van Rutte 4 én Mark Rutte zelf. Althans, dat is hoe het ervoor lijkt te staan terwijl ik dit stukje schrijf. Boeren, vissers, toeslagenouders en Groningers. Ze springen een zeer gegund gat in de lucht. Want eindelijk is er voor hen ruimte om dat te doen. Er ontstaat weer een sfeer waarin nieuw perspectief geboren kan worden. Bepaald geen verassing dus dat de lijsttrekkers in het debat van vandaag als haviken neerdalen op beleidsrestjes en politieke standpunten die nog op het netvlies van de gemiddelde Nederlander geschreven staan. Nog even snel tegen het zomerreces aan de verkiezingscampagne voorverwarmen.

Het thema van het debat is dan wel: “De val van het kabinet”. Maar de woorden gaan over: “Het handelen van de VVD”.  Wat dat betreft laat Rutte zijn partij goed achter, namelijk in alle uithoeken van de landelijke publiciteit. Voor de VVD is het niet eenvoudig geweest om haar rechtse standpunten vast te houden binnen vier verschillende pseudo-linkse kabinetten. Ze hebben veel moeten inleveren om 13 jaar te kunnen regeren. Het resultaat van Rutte 4 was dat de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie er allemaal op achteruit gingen in de peilingen. Het bleek dat een vijfde kabinet voor Rutte zeer onwaarschijnlijk was, dus moest er een strategisch politiek plan komen.

Geen gezinshereniging meer wat de VVD betreft. Iets wat zij juridisch- en realistisch gezien helemaal niet kunnen bewerkstelligen. Maar, daarmee redden ze wat er nog te redden valt uit hun leeglopende setje regeringspartijen. Groenlinks en de PvdA reageren opvallend coulant en begripvol op deze keuze, zij wachten namelijk al sinds de val van Rutte 3 op een kans om mee te regeren en zien in dat de VVD populair zal blijven. Daarentegen trekken de kleinere partijen keihard van leer tegen de VVD en haar doorzichtige trukendoos.

Het schaakbord wankelt aan alle kanten en de vastgeroeste politieke “balans” waar we het afgelopen decennium mee in slaap zijn gesust, lijkt zichzelf eindelijk los te wrikken. Er ligt een kans voor Nederland om haar idealen en doelstellingen te heroverwegen. Kiezers die de afgelopen kabinetten gefaciliteerd hebben, krijgen nu de mogelijkheid om tot inkeer te komen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen toekomst, en die van hun kinderen. De nieuwe bestuurscultuur die ons met hevige intentie beloofd was, kan nu werkelijkheid worden. En échte transparantie over de vele ondergesneeuwde crisisdossiers ligt misschien zelfs in het verschiet, als de juiste mensen ze na de volgende verkiezing in handen krijgen.

Kortom, er is hoop.

Hoop voor een einde aan het eeuwige gelal en getreuzel, want daar zit niemand op te wachten. De focus moet op de inhoud liggen. Hoe beschermen en compenseren we hen die zijn aangevallen door het wanbeleid van de afgelopen jaren? Hoe beperken we de effecten van dat wanbeleid, die nog door zullen sijpelen in de komende periode? Hoe zorgen we Samen voor Nederland, en dat mensen weer trots kunnen worden op deze twaalf provincies?

Laten we de debatten die te vaak voor de bühne gevoerd zijn nu écht voeren. We moeten naar elkaar luisteren en constructief te werk gaan. De kans die zich vandaag op nationaal niveau voordoet is uniek in deze steeds globalistischer wordende wereld van overkoepelende politiek en onaantastbaar verdragsbeleid. Daarom moet de democratie in Nederland daar tegen opgewassen zijn. De polarisatie van bovenaf en de manier waarop we als volk tegen elkaar uitgespeeld zijn hebben onze democratie zwak en beïnvloedbaar gemaakt. Maar alleen datzelfde volk kan dit van onderop herstellen. Elkaars perspectieven waarderen en samenwerken aan oplossingen voor de uitdagingen waarmee we zijn opgezadeld. En wel met zo min mogelijk beïnvloeding van het wanbestuur waar we als land onder geleden hebben.

De komende verkiezingen bieden een unieke kans om de koers van ons land te bepalen. Laten we deze kans grijpen om onze fragiele vrijheid veilig te stellen voor de toekomst, zodat geen enkele machtshebber deze ooit nog kan bedreigen zoals dat de afgelopen drie jaar is gebeurd.

Alles wat wij deden, doen en zullen gaan doen, dat doen we Samen Voor Nederland.

Denzel Olde Kalter