6. Jan Huzen
Verkiesbaar

52 jaar

Opgegroeid op de boerderij van zijn ouders in Ane, een plaatsje bij Gramsbergen. Inmiddels 26 jaar zelfstandig ondernemer met het monteren van paarden-omheiningen. Daarnaast iemand die zich verzet tegen onrecht. Die er onder andere grote moeite mee heeft hoe boeren worden behandeld door de overheid, hoe mensen moeten opgroeien in armoede, hoe een toeslagenaffaire maar niet wordt opgelost, hoe de mensen in Groningen in de steek worden gelaten met de aardbevingsgeschade en nog tal van andere zaken waar hij zich hard voor maakt.

Jan Huzen is in zijn leven driemaal gearresteerd en dat driemaal voor opruiing dat tot nu toe heeft geresulteerd in één voorwaardelijke veroordeling van 60 uur taakstraf. Een zaak waarmee Huzen trouwens in cassatie is gegaan en die momenteel nog in behandeling is.

Huzen maakt het justitie niet altijd even makkelijk, zo hij ook destijds in de zaak Willeke Dost de politie het vuur na aan de schenen heeft gelegd. Een zaak die hem trouwens nog altijd bezig houdt. Ook kwam hij in aanvaring met de voorzitter van politievakbond, die Huzen beschuldigde van doxing. De media nam dat over en wat volgde was een hetze tegen Huzen, die destijds moest onderduiken in Polen.

De politie vroeg 1490 keer de gegevens op over Huzen bij de gemeente. De burgemeester van Emmen koos de kant van Huzen. Wat bleek was dat Huzen verschillende malen was aangemerkt als terrorist! Wat de politie later recht moest zetten omdat daarvoor geen enkele aanwijzing was. Ook journalisten hebben valse aangiftes tegen Huzen gedaan. Bij de laatste rechtszaak die diende tegen Huzen is de rechter opgestapt en is tot op heden een zaak die nog niet verder weer in behandeling is genomen door het OM.

Huzen kan zeker tot een zwaargewicht gerekend worden. Iemand die zich zomaar niet uit het veld laat slaan. En iemand die feilloos de grenzen van de wet opzoekt in het belang van de bevolking. Maar volgens hemzelf gaat hij nooit zelf over deze grenzen heen.