“War. What is it good for? Absolutely nothing!” – Edwin Starr

Zo wij iets zijn, zijn wij pacifisten.

Op 24 februari 2022 viel Rusland, Oekraïne binnen. Een actie die wij als partij en als mensen ten strengste afkeuren, zoals wij dat bij ieder ander land zouden doen. Tienduizenden burgers, zowel Oekraïense als Russische hebben sindsdien hun levens verloren, en honderdduizenden leven door met de traumatische repercussies daarvan. Enorme aantallen vluchtelingen die hun thuisland noodgedwongen moeten verlaten omdat zij vrezen voor hun leven.

Carrièrepolitici vanuit de hele westerse wereld lijken deze gevolgen te ambiëren, in plaats van te betreuren. Zij sporen de NAVO en de EU aan om Oekraïne toe te laten tot hun verbond, om haar zo een betere geopolitieke en militaire positie te verschaffen tegen Rusland en haar groeiende BRICS-samenwerking. Waarmee alle EU-landen en NAVO-lidstaten direct in oorlog zouden treden met Rusland, want er zijn kennelijk nog niet genoeg slachtoffers gevallen om naar een duurzaam vredesverdrag toe te werken.

Oorlog kent geen winnaars, enkel verliezers.

Dat is ons altijd geleerd. Dus de gretigheid waarmee we, met name ‘links’ georiënteerde partijen gretig zien grijpen naar miljarden euro’s om het pijn en leed van deze oorlog te financieren zou onbegrijpelijk moeten zijn.

Al is dat wellicht te snel gezegd.

Wel degelijk zijn er grote winnaars, die zich klaarblijkelijk zo geniaal in de situatie gemanoeuvreerd hebben dat zij zelfs winnen zonder deel te nemen. Dan spreken we natuurlijk van de actoren binnen de wapenindustrie. Zij hebben nadat President Donald Trump het leger van de VS terugtrok uit Afghanistan in 2021, een mindere periode gehad. De wapenindustrie omvat verschillende activiteiten zoals de productie, verkoop en export van militaire uitrusting en wapensystemen. Met name in de VS vormt deze industrie een aanzienlijk en onmisbaar gedeelte van de nationale economie.

Als geld moet rollen, moeten kogels vliegen.

Hoewel Trump bekendstaat om zijn vermogen en zijn succes in de zakenwereld, heeft hij de wapenindustrie beslist niet gespekt. Des te opvallender is het, dat zijn opvolger Joe Biden Oekraïne meteen de hand toereikte en het land voor miljarden dollars aan wapens en munitie steunt in de oorlog tegen haar eigen Russische aartsvijand. Dit doet hij op advies van onder andere Victoria Nuland, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in dienst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Als zodanig is zij verantwoordelijk voor het Amerikaanse beleid ten aanzien van Europa en Eurazië. Zij staat bekend om haar uitspraak: “F*ck the EU”.  Dit zei ze in een gelekt telefoongesprek tijdens de “Oekraïne crisis” van 2014, waarin ze sprak met de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt. Sindsdien worden beiden verdacht van het aansturen van een politieke coupe in het land.

Het opmerkelijke feit dat de zogenaamd humanitaire, sociale, progressieve Biden en zijn Democratische collega-bestuurders de oorlog tussen Oekraïne en Rusland niet lijken willen te beëindigen, wordt enigszins gemaskeerd door het filmische optreden van Volodymyr Zelensky. Sinds 2019 bekleed de televisie-acteur de rol van President, en sinds 2022 vliegt hij de hele wereld over in zijn iconische groene camouflage t-shirt, om geopolitieke banden aan te meten en financiële steun te verzamelen voor Oekraïne. In de media doet hij het goed, waardoor het gros van de wereldbevolking hem toejuicht in zijn strijd tegen Vladimir Poetin.

Zo ook in Nederland. Wapperende blauw-gele vlaggen zien we nog altijd in ons straatbeeld. Zowel Russische als Oekraïense vluchtelingen zien ze hier hangen en schudden hun hoofd, wetende dat de kleuren momenteel alleen oorlogsleed representeren. Op 4 mei, de dag dat wij in Nederland onze slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdenken, werd Zelensky door kabinet Rutte IV uitgenodigd om te pleiten voor het voeren van een oorlog. Een oorlog die hij weliswaar niet startte, maar eentje die hij ook niet met spoed lijkt te willen stoppen. Net zomin als Poetin, en net zomin als zijn nieuwe NAVO, EU en VS-vrienden.

Oorlog is in de basis een perverse industrie. Een dagbezoek dat Zelensky en zijn First Lady gisteren aan Nederland brachten toont dat aan. In Eindhoven besloot demissionair premier Rutte hem diezelfde dag een afscheidscadeau mee te geven; F-16 gevechtsvliegtuigen voor het Oekraïense leger. Een leger dat nog getraind moet worden om de moordwapens op een “verantwoorde” manier te kunnen gebruiken. Nog een goede geopolitieke duit in het zakje van deze zwaaiende VVD-leider die zegt niet meer terug te keren in het veld.

Aan alle mogelijke kanten van het conflict spelen belangen mee van mensen die nooit van hun leven een geweer hebben hoeven laden, en nooit in een bunker hebben hoeven schuilen voor een bommenwerper. Het lijkt een groot theaterstuk. Een elitair schaakspel met gewone Oekraïense en Russische burgers als opofferbare pionnen. Zoals bij iedere oorlog die ooit gevoerd is. Daar verandert niets aan.

De enige manier om zinloos geweld te stoppen, is om er niet aan te beginnen. Als partij zijn wij voorstander van vrede, en dus neutraliteit. Humanitaire hulp buiten beschouwing gelaten, is het volgens ons een verschrikkelijke vergissing om actief een kant te kiezen in dit militaire conflict en Nederlandse belastingbetalers indirect verantwoordelijk te maken voor talloze onschuldige doden. Menselijk leed financieren is niet de taak van de Nederlandse overheid.

Vrede moet altijd het streven zijn. En wie zegt dat dit te simpel klinkt, wens ik persoonlijk veel succes in de eerste linie.

 

Alles wat wij deden, doen en zullen gaan doen, dat doen wij Samen Voor Nederland.

Denzel Olde Kalter