De televisiedebatten, ellenlange krantenartikelen en biografische diepte-interviews zijn van start gegaan. Het is campagnetijd. Alle grote, bekende partijen waar de Nederlandse bevolking al jaren aan onderdanig is worden breed geventileerd op de meest uiteenlopende kanalen van de mainstream media. Voor nieuw geluid is er, zoals gewoonlijk, weinig tot geen ruimte gereserveerd. Dát waar Nederland naar snakt, is nergens te bekennen.

Gisteren bij het collegetourdebat zaten bijvoorbeeld de VVD, CDA-plus, CDA-light en Groenlinks (met iets van arbeid) op een podium om Nederland alvast te laten wennen aan haar tweede poging tot “Nieuw leiderschap”. Tal van vragen over relevante onderwerpen passeerden de revue, en de bij iedere Nederlander al bekende antwoorden werden herhaald.

“Trap niet in de val van mensen die alleen over kernenergie praten in het klimaatdebat.”

“We moeten gewoon meer investeren in de zorg.”

“Wij sluiten bij voorbaat niemand uit.”

“De studieschuld moet niet zo meewegen met de hypotheek.”

Slagzinnen waarvan pr-bedrijven zeker weten dat ze ook aan keukentafels en in voetbalkantines worden uitgesproken. Men voelt zich gehoord, stemt en voelt zich voldaan als burger die zijn burgerplicht weer heeft uitgevoerd. En dan begint de klaag-cyclus van 4 jaar weer opnieuw.

Maar zo hoeft het niet langer. Professionele, ervaren, carrièrepolitici die ons gaan vertellen hoe ze de problemen die ze veroorzaakt hebben willen gaan oplossen. Dat is een formule die rijp is voor de prullenbak. En gelukkig zijn er ook steeds meer Nederlanders die dat door beginnen te krijgen. Anders kon men bij de aankomende verkiezingen niet stemmen op lijst 20 t/m 25. Anders stond Samen voor Nederland niet overal op het stembiljet. En dat staan wij wel.

Vlinders in onze buik.

Nederlanders willen niet alleen écht en beter. We durven ook eindelijk. Niet langer sturen we ‘volksvertegenwoordigers’ de hort op om het voor ons te regelen, zodat we zelf kunnen gaan toekijken hoe het alsnog misloopt. We gaan het gewoon zélf aanpakken. Met levenservaring de Tweede Kamer in. In plaats van met Tweede Kamer ervaring onze levens in.

Ons democratische systeem is aan een nieuw bestuur toe. Geen begrensde burgerparticipatie bij het regeren van Nederland. Maar gelimiteerde overheidsparticipatie in de levens van Nederlandse mensen.

Op 22 november is het zover. Als Samen voor Nederland het lukt om een- of meerdere zetels te behalen, dan zetten wij de eerste stap naar een Nederland waar we samen de trias politica herpakken. De wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht zal dan moeten opereren onder toezicht van alle Nederlanders, i.p.v. andersom.

Klein beginnen.

Het vlindereffect.

Maar dan wel met meer dan 17 miljoen vlinders tegelijk.

 

Denzel Olde Kalter

Samen voor Nederland